niedziela, 27 października 2013

Coś smakowitego!



Torcik makowy 
z miodową skórką pomarańczową
 





Składniki:


Dwie szklanki maku

Dwie szklanki mleka

2 jajka

Pół szklanki cukru

Pół kostki masła

Skórka z jednej pomarańczy

Starta skórka z cytryny

10 dag orzechów włoskich

5 dag suszonej żurawiny

5 dag rodzynek




2 łyżki płynnego miodu

Gorzka czekolada





Po pierwsze musisz sparzyć mak. Na początek gotujesz go przez dwie minuty w wodzie. Następnie odsączasz i ponownie stawiasz na gaz, tym razem dodajesz 2 szklanki mleka. Gotujesz całość przez 15 min, po czym odsączasz i zostawiasz do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodny, mielimy go trzykrotnie.

Przygotowujemy bakalie. Skórkę z pomarańczy kroisz w drobną kostkę i smażysz na patelni z miodem, cytrynową skórką i odrobiną imbiru. Zostawiasz do ostygnięcia. 

Orzechy, żurawinę i rodzynki kroisz na drobniejsze kawałki.

Czas na połączenie wszystkich składników.

W misce miksujesz masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodajesz dwa jajka. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję możesz zacząć dorzucać mak. Na końcu masę makową łączymy z bakaliami.

Całość wykładamy do przygotowanej tortownicy. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Gotowy torcik możemy polać roztopioną czekoladą i bakaliami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz