Kolejna
bitwa
Co wybierzecie?
Mocno czekoladowe muffiny z cynamonowym sosem czy bezglutenowe, lekkie puree
ananasowo-gruszkowe?
Puree
ananasowo-gruszkowe
Składniki:
·
Pół
szklanki kaszy jaglanej
·
2
szklanki wody
·
Duża
łyżka masła
·
Ananas w
puszce
·
Gruszki
w puszce albo świeże, ale miękkie
Sposób
przygotowania:
Mus gruszkowy
Gruszki należy zmiksować
dodając do nich trochę syropu z puszki
(jeśli używasz świeżych owoców, pamiętaj aby je umyć i obrać).
Do garnka wlej wodę
i wsyp kaszę jaglaną, gdy woda zacznie bulgotać dodaj masło. Od czasu do czasu
zamieszaj zawartość garnka.
Kasza powinna gotować się przez około 20 min. Ale bądź
czujny! Gdy cała woda wsiąknie w kaszę, zmniejsz gaz i daj kaszy jakieś dwie
minuty. Pamiętaj o mieszaniu! Dodaj trochę syropu z ananasa z puszki.
Na garnek z kaszą
nałóż pokrywkę i odstaw go na bok na
mniej więcej 10-15 min .
Następnie skrój
ananasa i wymieszaj go z kaszą. Tak powstałą masę uformuj za pomocą łyżki w
półkulę. Całość polej wcześniej przygotowanym musem gruszkowym.
Czekoladowe muffiny z pachnącym, cynamonowym sosem
·
Składniki:
·
2
szklanki mąki
·
3 łyżki
kakao
·
1,5
szklanki maślanki
·
Łyżeczka
proszku do pieczenia
·
Gorzka czekolada
pokrojona w kostkę
·
2 jajka
·
Starta skórka
z pomarańczy
·
¼ kostki
roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Przygotujcie dwie
miski na suche i mokre składniki. W jednej wymieszajcie mąkę, kakao, proszek do
pieczenia i gorzką czekoladę. W drugiej połączcie ze sobą maślankę, jajka oraz masło.
Płynne składniki dodajcie do suchych i zamieszajcie. Niezbyt dokładnie. Na tym
polega sekret. Ciasto na muffiny nie może być mocno lejące.
Na koniec zetrzyjcie
skórkę z pomarańczy. Następnie rozłóżcie muffiny do papilotek i pieczcie ok. 15-20
min w 180 stopniach.
Do przygotowania
sosu potrzebna wam będzie:
·
Tabliczka
gorzkiej czekolady
·
Pół szklanki
kremówki
·
Laska cynamonu
Kremówkę
podgrzewajcie do momentu, aż na brzegach pojawią się delikatne bąbelki,
następnie dodajcie połamaną czekoladę i laskę cynamonu. Po kilku minutach
mieszania będziecie mieć ciemny, jedwabisty sos. Idealny do lekkich,
czekoladowych muf finek.
Smacznego!
Czekoladowego czy ananasowo-gruszkowego?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz