piątek, 18 października 2013

Do boju!



Kolejna bitwa 

Co wybierzecie? Mocno czekoladowe muffiny z cynamonowym sosem czy bezglutenowe, lekkie puree ananasowo-gruszkowe?



 Puree ananasowo-gruszkowe


Składniki:
·         Pół szklanki kaszy jaglanej
·         2 szklanki wody
·         Duża łyżka masła
·         Ananas w puszce
·         Gruszki w puszce albo świeże, ale miękkie

 




Sposób przygotowania:
Mus gruszkowy
Gruszki należy zmiksować dodając do nich trochę syropu z puszki  (jeśli używasz świeżych owoców, pamiętaj aby je umyć i obrać).

Masa na puree
Do garnka wlej wodę i wsyp kaszę jaglaną, gdy woda zacznie bulgotać dodaj masło. Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnka.
Kasza powinna  gotować się przez około 20 min. Ale bądź czujny! Gdy cała woda wsiąknie w kaszę, zmniejsz gaz i daj kaszy jakieś dwie minuty. Pamiętaj o mieszaniu! Dodaj trochę syropu z ananasa z puszki.

Na garnek z kaszą nałóż pokrywkę i  odstaw go na bok na mniej więcej 10-15 min .
Następnie skrój ananasa i wymieszaj go z kaszą. Tak powstałą masę uformuj za pomocą łyżki w półkulę. Całość polej wcześniej przygotowanym musem gruszkowym.        




Czekoladowe muffiny z pachnącym, cynamonowym sosem

·         Składniki:
·         2 szklanki mąki
·         3 łyżki kakao
·         1,5 szklanki maślanki
·         Łyżeczka proszku do pieczenia
·         Gorzka czekolada pokrojona w kostkę
·         2 jajka
·         Starta skórka z pomarańczy
·         ¼ kostki roztopionego masła

 

Sposób przygotowania:

Przygotujcie dwie miski na suche i mokre składniki. W jednej wymieszajcie mąkę, kakao, proszek do pieczenia i gorzką czekoladę. W drugiej połączcie ze sobą maślankę, jajka oraz masło. Płynne składniki dodajcie do suchych i zamieszajcie. Niezbyt dokładnie. Na tym polega sekret. Ciasto na muffiny nie może być mocno lejące. 

Na koniec zetrzyjcie skórkę z pomarańczy. Następnie rozłóżcie muffiny do papilotek i pieczcie ok. 15-20 min w 180 stopniach.
Do przygotowania sosu potrzebna wam będzie:
·         Tabliczka gorzkiej czekolady
·         Pół szklanki kremówki
·         Laska cynamonu

Kremówkę podgrzewajcie do momentu, aż na brzegach pojawią się delikatne bąbelki, następnie dodajcie połamaną czekoladę i laskę cynamonu. Po kilku minutach mieszania będziecie mieć ciemny, jedwabisty sos. Idealny do lekkich, czekoladowych muf finek.


 Smacznego!

Czekoladowego czy ananasowo-gruszkowego?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz