niedziela, 20 października 2013

Coś puchatego.



Drożdżówka idealna!

(przepis mamy)




Składniki:
 
·         70 dag mąki
·         6 żółtek
·         5 dag drożdży
·         ¾ szklanki cukru
·         1 ¼ szklanki ciepłego mleka
·         ¼ kostki roztopionego masła
·         Marmolada śliwkowa
·         Skórka z cytryny

Kruszonka: 

·         ½ kostki masła
·         ½ szklanki mąk
·         ½ szklanki cukru





Drożdżówka wymaga przede wszystkim serca. Czego jeszcze?

 
Zaczynasz od zrobienia zaczynu. Ciepłe mleko łączysz z połową łyżeczki soli i cukru, do tego dodajesz drożdże.  Po rozpuszczeniu zostawiasz w ciepłym miejscu na około 10-15 min.

Ubijasz żółtka z cukrem, następnie do mąki dodajesz drożdżowy zaczyn oraz masę z żółtek i cukru. Całość zostawiasz na kolejne 10 min. w ciepłym miejscu.
Możesz przystąpić do wyrabiania ciasta, gdy składniki zaczynają się łączyć, dodaj rozpuszczone masło i skórkę z cytryny. Wyrabiamy do momentu aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby, możesz dodać mąki lub mleka.

Teraz zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około pół godziny.
W tym czasie zrób kruszonkę. Połącz ze sobą masło, mąkę i cukier tak, aby utworzyły zwarte małe kawałeczki. 

Kiedy ciasto podrośnie, możesz wyłożyć je do natłuszczonej blachy, na wierzch nałóż marmoladę i całość posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 40-50 min.


Gotowe! Mamy nadzieje, że wyrosła!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz