Drożdżówka
idealna!
(przepis
mamy)
Składniki:
·
70 dag mąki
·
6 żółtek
·
5 dag drożdży
·
¾ szklanki cukru
·
1 ¼ szklanki ciepłego mleka
·
¼ kostki roztopionego masła
·
Marmolada śliwkowa
·
Skórka z cytryny
Kruszonka:
·
½ kostki masła
·
½ szklanki mąk
·
½ szklanki cukru
Drożdżówka
wymaga przede wszystkim serca. Czego jeszcze?
Zaczynasz od zrobienia zaczynu. Ciepłe mleko łączysz z połową
łyżeczki soli i cukru, do tego dodajesz drożdże. Po rozpuszczeniu zostawiasz w ciepłym miejscu
na około 10-15 min.
Ubijasz żółtka z cukrem, następnie do mąki dodajesz drożdżowy
zaczyn oraz masę z żółtek i cukru. Całość zostawiasz na kolejne 10 min. w
ciepłym miejscu.
Możesz przystąpić do wyrabiania ciasta, gdy składniki zaczynają
się łączyć, dodaj rozpuszczone masło i skórkę z cytryny. Wyrabiamy do momentu
aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby, możesz dodać mąki lub mleka.
Teraz zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około pół godziny.
W tym czasie zrób kruszonkę. Połącz ze sobą masło, mąkę i cukier
tak, aby utworzyły zwarte małe kawałeczki.
Kiedy ciasto podrośnie, możesz wyłożyć je do natłuszczonej
blachy, na wierzch nałóż marmoladę i całość posyp kruszonką. Wstaw do
piekarnika o temperaturze 180 stopni na 40-50 min.
Gotowe!
Mamy nadzieje, że wyrosła!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz