wtorek, 15 października 2013

Pierwsze starcie. Pizza w dwóch wydaniach.




Pierwsze starcie. 
Pizza w dwóch wydaniach

Kasia proponuje kompozycję wiosennych warzyw na grubym, rustykalnym cieście.
Iga zachęca do spróbowania klasycznej pizzy na bazie pomidorów z solidnym kawałkiem mięcha.









Ciasto:          
5 dag drożdży
70 dag mąki tortowej
Pół łyżeczki cukru
Pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
2 Szklanki ciepłego mleka

Podobno idealne ciasto na pizzę robi jedynie włoska mama. Podjęłyśmy się tego zadania. Zaczyn na drożdże, czyli ciepłe mleko, sól, cukier i drożdże po wyrośnięciu łączymy z mąką i oliwą z oliwek. Musimy włożyć w to trochę siły i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. 

       






Sos:
Pół kg  świeżych pomidorów
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Oregano
Bazylia

Na patelni rozgrzewamy oliwę i po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Do tego pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. Wystarczy jedynie pół godziny cierpliwości, żeby uzyskać idealny, klasyczny włoski smak.









Wersja Kasi

Na gotowym cieście rozkładamy:
Sos pomidorowy
Czerwoną cebulę
Paprykę
Fasolkę szparagową
Dwa jajka
Mozzarellę
Oregano
                                                                         
Wersja Igi

Na gotowym cieście rozkładamy:

Sos pomidorowy
Dużą ilość szynki wieprzowej
Czerwoną cebulę
Pomidory
Mozzarellę
Podprażone ziarna słonecznika







 




Smacznego !

1 komentarz: