Pierwsze
starcie.
Pizza w
dwóch wydaniach
Kasia proponuje kompozycję wiosennych warzyw
na grubym, rustykalnym cieście.
Iga zachęca do spróbowania klasycznej pizzy na bazie pomidorów z
solidnym kawałkiem mięcha.
Ciasto:
5 dag drożdży
70 dag mąki
tortowej
Pół łyżeczki
cukru
Pół łyżeczki
soli
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 Szklanki
ciepłego mleka
Podobno
idealne ciasto na pizzę robi jedynie włoska mama. Podjęłyśmy się tego zadania.
Zaczyn na drożdże, czyli ciepłe mleko, sól, cukier i drożdże po wyrośnięciu łączymy z mąką i oliwą z
oliwek. Musimy włożyć w to trochę siły i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Sos:
Pół
kg świeżych pomidorów
Ząbek
czosnku
Oliwa z
oliwek
Pieprz
Sól
Oregano
Bazylia
Na patelni
rozgrzewamy oliwę i po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Do tego pokrojone w
kostkę pomidory i przyprawy. Wystarczy jedynie pół godziny cierpliwości, żeby uzyskać idealny,
klasyczny włoski smak.
Wersja Kasi
Na gotowym
cieście rozkładamy:
Sos
pomidorowy
Czerwoną
cebulę
Paprykę
Fasolkę
szparagową
Dwa jajka
Mozzarellę
Oregano
Wersja Igi
Na gotowym
cieście rozkładamy:
Sos
pomidorowy
Dużą ilość
szynki wieprzowej
Czerwoną
cebulę
Pomidory
Mozzarellę
Podprażone
ziarna słonecznika
Smacznego !
Chętnie spróbuje, jak tylko znajde czas :)
OdpowiedzUsuń