wtorek, 22 października 2013

Proste i pyszne!




Budyń waniliowy ze smażonymi mandarynkami i imbirem

 





Składniki:

70 ml mleka

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki gęstego ekstraktu z wanilii(nie aromatu)

5 łyżek cukru


Połowę mleka z cukrem rozgrzewasz w garnku z grubym dnem. Do reszty dodajesz jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz wanilię. Wszystko miksujesz, tak aby nie było grudek. Kiedy mleko będzie zaczynało się gotować, dodaj do niego przygotowaną waniliową masę i nieustannie mieszaj, tak aby budyń gęstniał równomiernie. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję , przelej go do miseczek. 





Czas przygotować nasz owocowy dodatek!

Składniki:

4 mandarynki  

3 łyżki cukru

Łyżka masła

Pół łyżeczki świeżo startego imbiru


Na patelni roztop masło. Po chwili dodaj do niego pokrojone w małe kawałki mandarynki oraz cukier. Kiedy zacznie gęstnieć, możesz dorzucić imbir. Smażone mandarynki gotowe. Pamiętaj nie smaż ich zbyt długo, bo zgorzknieją.

 
Przed podaniem najlepiej jest schłodzić budyń i podawać go z gorącymi jeszcze owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz