Budyń
waniliowy ze smażonymi mandarynkami i imbirem
70 ml mleka
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki gęstego ekstraktu z wanilii(nie aromatu)
5 łyżek cukru
Połowę mleka z cukrem rozgrzewasz w garnku z grubym dnem. Do
reszty dodajesz jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz wanilię. Wszystko
miksujesz, tak aby nie było grudek. Kiedy mleko będzie zaczynało się gotować,
dodaj do niego przygotowaną waniliową masę i nieustannie mieszaj, tak aby budyń
gęstniał równomiernie. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję , przelej go do miseczek.
Czas przygotować nasz owocowy dodatek!
Składniki:
4 mandarynki
3 łyżki cukru
Łyżka masła
Pół łyżeczki świeżo startego imbiru
Na patelni roztop masło. Po chwili dodaj do niego pokrojone w
małe kawałki mandarynki oraz cukier. Kiedy zacznie gęstnieć, możesz dorzucić imbir. Smażone mandarynki gotowe. Pamiętaj nie smaż ich zbyt długo, bo zgorzknieją.
Przed
podaniem najlepiej jest schłodzić budyń i podawać go z gorącymi jeszcze
owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz