środa, 27 listopada 2013

Zielone pyszności.


Sałatka z zielonej fasolki 
z dodatkiem chili i prażonego słonecznika



Składniki:


0,5 kg zielonej fasolki
3 jajka
Pół papryczki chili
Garść prażonego słonecznika
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Imbir
Sól
Sok z połowy cytryny
Łyżeczka miodu



Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i blanszujemy, tak aby była lekko twarda. Z wrzącej wody, przekładamy ją prosto do wody z lodem, aby przerwać proces gotowania. Na suchą patelnie rzucamy słonecznik i prażymy przez ok. 2 minuty. W tym samym czasie wstawiamy jajka, tak aby ugotowały się na twardo.



W misce przygotowujemy dressing. Czosnek oraz odrobinę imbiru ścieramy na tarce i wrzucamy do miski. Dodajemy kilka łyżek oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, łyżeczkę miodu oraz dużą szczyptę soli. Wszystko dokładnie 
roztrzepujemy.



Do tak przygotowanego dressingu dodajemy fasolkę. Wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki jajka oraz posiekane w cienkie talarki 
chili. Na końcu całość posypujemy prażonym słonecznikiem.



Taka sałatka to doskonały dodatek do mięs, możemy ją równie dobrze przygotować na ciepło. Doskonale smakuje także w towarzystwie chrupiącego, przyrumienionego pieczywa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz