sobota, 9 listopada 2013

Chrupiąca skórka!

Żytnio-pszenny chleb na zakwasie


Gdy przychodzi jesień, lepiej czuję się, gdy w piekarniku rośnie chrupiący chleb. Warto poświęcić czas, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak. Pamiętam go, gdy w sobotnie poranki, na naszym stole lądował chlebek z miejscowej piekarni. Teraz nie ma już takich miejsc. Postanowiłyśmy więc cofnąć się w czasie i stworzyć piekarnię w naszej kuchni…




160 g zakwasu żytniego

250 g mąki pszennej

250 g mąki żytniej

2 łyżeczki soli

1 szklanka letniej wody


Do zakwasu żytniego dodajesz mąkę pszenną i żytnią, sól oraz wodę. Wyrabiasz dokładnie ciasto i przekładasz do formy, do wyrośnięcia.

Ciasto najlepiej jest przykryć lnianą ściereczką i poczekać kilka godzin, aż wyrośnie. 

Chleb piecze się około 50 min. Początkowa temperatura powinna sięgać 240 stopni, po 20 minutach zmniejsz ją do 210 stopni. 



CHRUPIĄCEGO i PACHNĄCEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz