Żytnio-pszenny chleb na zakwasie
Gdy przychodzi jesień, lepiej czuję się, gdy w piekarniku rośnie
chrupiący chleb. Warto poświęcić czas, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak.
Pamiętam go, gdy w sobotnie poranki, na naszym stole lądował chlebek z
miejscowej piekarni. Teraz nie ma już takich miejsc. Postanowiłyśmy więc cofnąć
się w czasie i stworzyć piekarnię w naszej kuchni…
160 g zakwasu żytniego
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej
2 łyżeczki soli
1 szklanka letniej wody
Do zakwasu żytniego dodajesz mąkę pszenną i żytnią, sól oraz
wodę. Wyrabiasz dokładnie ciasto i przekładasz do formy, do wyrośnięcia.
Ciasto najlepiej jest przykryć lnianą ściereczką i poczekać
kilka godzin, aż wyrośnie.
Chleb piecze się około 50 min. Początkowa temperatura powinna
sięgać 240 stopni, po 20 minutach zmniejsz ją do 210 stopni.
CHRUPIĄCEGO i PACHNĄCEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz