niedziela, 10 listopada 2013

Malinowe słodkości!



Ciasteczka maślano-malinowe




Składniki:

600 g mąki pszennej

Kostka masła

3 żółtka

2 łyżki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki soku malinowego

Dżem malinowy do przełożenia ciasteczek


Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Następnie masło podziel na małe kawałki, zacznij je łączyć z mąką. Dodaj żółtka, cukier puder i sok malinowy. Szybko wyrób ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę.





Rozwałkuj ciasto na pół milimetra. Powycinaj szklanką kółka. W połowie z nich wytnij środek mniejszym kieliszkiem. Tym sposobem uzyskasz ciastka do złożenia.

Piecz je na blasze w temperaturze 190 st. C przez 15 minut.
Wystudzone kółeczka posmaruj dżemem i przykryj krążkami. Jeśli mało ci słodkości, możesz posypać je cukrem pudrem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz