Ciasteczka
maślano-malinowe
Składniki:
600 g mąki pszennej
Kostka masła
3 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki soku malinowego
Dżem malinowy do przełożenia ciasteczek
Przesiej mąkę i wymieszaj
ją z proszkiem do pieczenia. Następnie masło podziel na małe kawałki, zacznij
je łączyć z mąką. Dodaj żółtka, cukier puder i sok malinowy. Szybko wyrób
ciasto. Owiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę.
Rozwałkuj ciasto na pół milimetra.
Powycinaj szklanką kółka. W połowie z nich wytnij środek mniejszym kieliszkiem.
Tym sposobem uzyskasz ciastka do złożenia.
Piecz je na blasze w
temperaturze 190 st. C przez 15 minut.
Wystudzone kółeczka posmaruj
dżemem i przykryj krążkami. Jeśli mało ci słodkości, możesz posypać je cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz