Francuskie ciasteczka na słono
Dla tego przysmaku warto jest rozgrzać swój piekarnik. Kruche
ciasto doskonale łączy się z pastą z tuńczyka i sera pleśniowego. Dodatkowej
ostrości dodają świeże i chrupiące kiełki rzodkiewki. Do dzieła!
Składniki:
- Jedno opakowanie ciasta francuskiego lub samodzielnie zrobione ciasto
- Tuńczyk w puszcze
- Ser pleśniowy, błękitny
- Kiełki rzodkiewki
- Cebulka dymka
- Sól
- Pieprz
Na początku przyrządzamy pastę. Dymkę siekamy bardzo drobno i
mieszamy z rozdrobnionym tuńczykiem i pokruszonym serem pleśniowym. Doprawiamy
solą i pieprzem. Ciasto francuskie dzielimy na duże prostokąty i na środek
każdego płatka nakładamy przygotowaną wcześniej pastę. Następnie składamy
ciasteczka na pół i dociskamy boki widelcem. Na końcu smarujemy na wierzchu
żółtkiem. Tak przygotowane kruche pakunki lądują w piekarniku o temperaturze
200 stopni na ok 10-15 min. Podajemy razem z kiełkami rzodkiewki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz