czwartek, 16 stycznia 2014

Paryski przysmak

Francuskie ciasteczka na słono

Dla tego przysmaku warto jest rozgrzać swój piekarnik. Kruche ciasto doskonale łączy się z pastą z tuńczyka i sera pleśniowego. Dodatkowej ostrości dodają świeże i chrupiące kiełki rzodkiewki. Do dzieła!



Składniki:
  • Jedno opakowanie ciasta francuskiego lub samodzielnie zrobione ciasto
  • Tuńczyk w puszcze
  • Ser pleśniowy, błękitny
  • Kiełki rzodkiewki
  • Cebulka dymka
  • Sól
  • Pieprz





Na początku przyrządzamy pastę. Dymkę siekamy bardzo drobno i mieszamy z rozdrobnionym tuńczykiem i pokruszonym serem pleśniowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie dzielimy na duże prostokąty i na środek każdego płatka nakładamy przygotowaną wcześniej pastę. Następnie składamy ciasteczka na pół i dociskamy boki widelcem. Na końcu smarujemy na wierzchu żółtkiem. Tak przygotowane kruche pakunki lądują w piekarniku o temperaturze 200 stopni na ok 10-15 min. Podajemy razem z kiełkami rzodkiewki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz