środa, 5 lutego 2014

Kruche niebo




                        Sernikowe tartaletki z gruszkami





Składniki:


Ciasto:
150 g cukru
200 g mąki
100 g masła
1 jajko

Masa serowa:
50 g cukru
200 g sera śmietankowego do serników
1 jajko
2 gruszki






Przygotowanie:

Mąkę i cukier siekamy z masłem, potem dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy ciasto i na grubość około 3 milimetrów. Wycinamy szklanką krążki ciasta i wkładamy je do przygotowanych foremek. Przed wstawieniem ich do piekarnika, nakłuwamy ciasto widelcem. Podpiekamy przez około 7 min w temperaturze 200 stopni.

W misce miksujemy ser z cukrem na gładką masę, do której dodajemy jajko. Miksujemy  jeszcze przez 2 min. Podpieczone spody tartaletek wyjmujemy z piekarnika i nakładamy do nich masę serową. Ciasteczka lądują w piekarniku na kolejne 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i  na wierzch nakładamy pokrojoną w kostkę gruszkę. Tarteletki możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz