Składniki:
Ciasto:
150 g cukru
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
Masa serowa:
50 g cukru
200 g sera śmietankowego do serników
1 jajko
2 gruszki
Przygotowanie:
Mąkę i cukier siekamy z masłem, potem dodajemy jajko i
zagniatamy ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy
ciasto i na grubość około 3 milimetrów. Wycinamy szklanką krążki ciasta i
wkładamy je do przygotowanych foremek. Przed wstawieniem ich do piekarnika,
nakłuwamy ciasto widelcem. Podpiekamy przez około 7 min w temperaturze 200
stopni.
W misce miksujemy ser z cukrem na gładką masę, do której
dodajemy jajko. Miksujemy jeszcze przez
2 min. Podpieczone spody tartaletek wyjmujemy z piekarnika i nakładamy do nich
masę serową. Ciasteczka lądują w piekarniku na kolejne 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy
je i na wierzch nakładamy pokrojoną w
kostkę gruszkę. Tarteletki możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz