Kakaowe muffiny z karmelowo-miodowymi orzechami
Składniki:
150 g masła
100 g cukru
2 jajka
240 g mąki
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao
150 g orzechów ziemnych
Polewa:
120 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie:
Masło zmiksuj w cukrem, tak aby powstała puszysta masa, po kilku
chwilach dodaj jajka. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Do masy
dodawaj na zmianę suche składniki i mleko.
Przygotuj orzechy. Na patelni rozpuść łyżkę masła, 3 łyżki cukru
i łyżkę miodu. Gdy składniki się połączą dodaj do nich orzechy. Gdy karmel je
oblepi odstaw je do ostygnięcia.
Orzechy połącz z ciastem, pamiętaj aby zostawić ich kilka do
dekoracji. Ciasto przełóż do przygotowanych wcześniej foremek, napełnij je do ¾
wysokości i piecz 15 minut w temp. 190 stopni.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj do niej
kremówkę i mieszaj do momentu powstania gęstej masy. Tak przygotowaną polewę
wyłóż na muffiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz