czwartek, 6 lutego 2014

Karmelowe cuda



Kakaowe muffiny z karmelowo-miodowymi orzechami



Składniki:


150 g masła

100 g cukru

2 jajka

240 g mąki

1 szklanka mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g kakao

150 g orzechów ziemnych

 
Polewa:

120 g gorzkiej czekolady

200 ml śmietanki kremówki 





Przygotowanie:

Masło zmiksuj w cukrem, tak aby powstała puszysta masa, po kilku chwilach dodaj jajka. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Do masy dodawaj na zmianę suche składniki i mleko. 

Przygotuj orzechy. Na patelni rozpuść łyżkę masła, 3 łyżki cukru i łyżkę miodu. Gdy składniki się połączą dodaj do nich orzechy. Gdy karmel je oblepi odstaw je do ostygnięcia. 
Orzechy połącz z ciastem, pamiętaj aby zostawić ich kilka do dekoracji. Ciasto przełóż do przygotowanych wcześniej foremek, napełnij je do ¾ wysokości i piecz 15 minut w temp. 190 stopni. 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, następnie dodaj do niej kremówkę i mieszaj do momentu powstania gęstej masy. Tak przygotowaną polewę wyłóż na muffiny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz